Mijn Azertyfactor, aan de slag met schrijftalent

Het gedicht ‘Bezoek’ verschijnt in dit origineel doe-boek. Mijn Azertyfactor bevat 25 teksten die de afgelopen jaren ’tip van de week’ waren op  Azertyfactor.

An Leenders (directeur Creatief Schrijven) over het gedicht Bezoek: ‘Poëzie is geconcentreerde taak. Een goed gedicht is voor mij een uitgebalanceerd, krachtig geformuleerd taalshot. Geen eenvoudige, hapklare brok, maar een gelaagd talig hoogstandje, dat je rustig laat smelten op je tong zodat alles smaken zich ten volle ontvouwen.”

Femke Vindevogel schotelt ons met haar prachtige gedicht Bezoek zo’n heerlijk hoogstandje voor. Geen woord te veel, geen woord te weinig. En wat een beeldspraak: ‘ze magere uit haar kleren’ en ‘haar ogen zijn bestofte ramen.’ Een prachtige verwoording van ouder worden. Dit poëtisch pareltje smaakt voor mij zeker naar meer.”

 

Vitakski (schrijver) over het gedicht Bezoek: ‘Kippenvel krijgt een lezer toch echt bij de lectuur van het korte maar krachtige poëem getiteld Bezoek, door Femke Vindevogel. Aanschouw dit vlekkeloze, elegante gedicht. Wie kan er neen zeggen tegen zulke strakke, tweebenige verzen, zoals die mogen doen denken aan de Benno Barnard van de vroege jaren negentig: een vorm die ademruimte schept, en rust voor de ogen, maar die tegelijk ook een verhoogde spanning in zich bergt; de obstinaat opdoemende witregels vergen telkens opnieuw een zekere sprong, waarna je nooit met zekerheid kan voorspellen waar je zal neerkomen. Het wegvallen van de leestekens werkt dan weer beklemmend, pragmatisch in plaats van idyllisch. En gelukkig geen al te abstracte begrippen in de tekst, wel allemaal tastbaarheden; bestofte ramen, planten, een laken -en, meest onvergetelijk, deze scherp zinssnede, instant classic: ‘ze magere uit haar kleren,’ helder als een De Conick (1944-1997), angstaanjagend als een Arends (1925-1974). Een snijdend gedicht over ouderdom en sterfelijkheid, ik huiver en buig het hoofd.”

 

Bezoek

gehoor was bezoek
dat haar langzaam heeft verlaten

haar ogen zijn bestofte ramen
die iet meer kunnen gelapt

waas werd een veel te goede vriend
van haar grijze hoofd

ze magert uit haar kleren
de plooien van haar vel
versneeuwen in het laken

ik schenk alle planten aandacht
voeding water