Femkes debuutroman ‘Confituurwijk’ verschijnt in februari 2019 bij Uitgeverij Van Oorschot. 240 pagina’s, 20 euro, 13 x 21 cm

 

Deze debuutroman is een schitterende, poëtische vertelling over een botsing van culturen in een Vlaamse achterstandswijk; een ode aan de schoonheid van banale dingen.

Vindevogel (1978) schrijft invoelend en tegelijk humoristisch, in een prachtig verzorgde stijl. Een zeer krachtig en opvallend debuut.

Marie verhuist na de dood van haar vader noodgedwongen naar een achterstandsbuurt; de gevreesde Confituurwijk. Haar nieuwe buurman, die in het dorp bekend staat als de Kroniek van de laatste kans, maakt het haar onmogelijk om te studeren voor een belangrijke auditie. Van een muzikale carrière is al snel geen sprake meer. Onthecht van alles wat ze kent, bevrijdt ze zich gaandeweg van alle verwachtingen en oefent ze zich in het nee zeggen. Tussen haar en buurtbewoonster Sam ontwikkelt zich ondertussen een complexe liefde.            

Confituurwijk toont dat mensen in staat zijn om zichzelf heruit te vinden, onder welke omstandigheden dan ook. Deze roman is een schitterende, poëtische vertelling over een botsing van culturen in een Vlaamse achterstandswijk, en een ode aan de schoonheid van banale dingen.

Fragment:
Onder mijn voeten ontrolde zich de Paardenbloemstraat. Er waren geen bochten of zijstraten. Alles was symmetrisch. Voortuinen van ros gras, perceeltjes botanisch verdriet, opgesmukt met onkruid, pisbloemen, geschilderde karrenwielen en ankers. In één tuintje was het gras onzichtbaar, zo dicht stonden de tuinkabouters er opeen. Netjes in rijen, een terracottaleger met puntmutsen. Op het voetpad werd het slechts een paar dunne boompjes gegund te leven. Behalve onkruid en kinderen groeide hier niets.